Ingrid Edberg Norlin

Om Ingrid Edberg Norlin

Ingrid Edberg Norlin är inte bara konstnär. Hon  har en gedigen damskrädderiutbildning, så det är ingen slump att det är just klädkonst som ligger henne mycket varmt om hjärtat. Hennes karriär och utveckling har gått genom det mesta från vaxbatik, textiltryck, och till sist sidenmåleri som kommit att bli hennes signum.

Ingrid Edberg Norlin

Ingrid Edberg Norlin

-Lyckan att få sätta sprätt på färger som blir  inlindade i former till en skön vokabulär upplevelse. Färgerna är organiska, säger hon.

När hon målar bygger det på kreativt och intuitivt arbete i färg och form. Allt från en enkel tillskuren sidenform till installationer och festkreationer.

- Konsten är att lära känna människan bakom innan en beställning påbörjas. Det är helt underbart att kunna glädja andra med färger, vare sig det är en platt vägg eller en färgstark kropp!

Men hela tiden utvecklar hon sig, och hon tycker det är spännande att jobba med och införliva andra material i sidentyget.

-Jag målar mullbärssilket och fortsätter med merinoullen som arbetas in i en speciell process i sidentyget . Det kallas för Nuno, vilket är japanska och betyder väv.

Mullbärsilket späns upp på stora ramar och handmålas med pensel. Teknikerna som hon använder är utarbetade i Japan. Men detta uråldriga måleri på siden började man faktiskt med i Kina med för 3000 år sedan.

- Det levde kvar lång tid innan man fick måla på papper, vilket min gode vän Gao Xiang från Kina intygade vid sin utställning i Sidengalleriet.

Hennes passion är att måla på siden ända upp till 6m längder, allt från textilier till konst-kreationer. Siden gör underverk i klädesplagg likaså merinoullen, tycker Ingrid.

Ingrid har även representerat Sverige i  utomlands, bl a Världskongressen för skräddare i både Seol, Korea samt Lissabon, Portugal. Hon har även blivit inbjuden att medverka vid mode festivaler som arrangerats av den världskände Sixten Herrgårdh genom åren.

Ibland åker även staffliet fram och det blir en komposition i akryl eller olja.

 

Om företaget

Hennes företag är Silk Design av Ingrid Edberg Norlin

Från år 1999 är hennes  verksamhet  i fd. missionskyrka, HögaKustenområdet, i Ramvik.  Galleriet har stora utställningsrum där hon även tar emot gästutställare samt bedriver egen utställning sommartid. Sidengalleriet tar även emot bokning av studiebesök, samt ordnar uppskattade och populära klädvisningar och kurser. Ingrid tar även på sig uppdrag som  föreläsningar, utställningar mm. på begäran.

Beläget 3 km från Höga Kusten brons södra fäste, Riks 90 mot Kramfors. Karta här!